Vid utvecklingen av TerapiJournal har stor vikt lagts på säkerhetsfrågor. Själva journaldatabasfilen är krypterad, vilket innebär att informationen i klient- och journaldatabas inte går att öppna eller läsa i något annat program än TerapiJournal. Även säkerhetskopior sparas i krypterat format, och går också enbart att öppna av TerapiJournal.
TerapiJournal är inte webbaserat, vilket innebär att det inte går att logga in på systemet från främmande dator t.ex. via Internet. Alla datafiler finns lokalt på den egna datorn, och inga data skickas av TerapiJournal på Internet (förutom om användaren skickar SMS via systemet). Den enskilda datorn kan alltså fysiskt skyddas från intrång.
Undvik att placera journaldatabasfilen på OneDrive eller andra molntjänster (om du inte är helt säker på funktion och säkerhet, och att det är acceptabelt ur GDPR-synvinkel). Var även omsorgsfull om journaldatabasfilen ligger på ett externt medium (USB-minne eller extern hårddisk), och extra noga med säkerhetskopiering.
Inget datorsystem är starkare än sin svagaste länk. Det är därför viktigt att varje användare tänker igenom säkerheten utifrån sin egna situation. Det ska finnas en plan för datorsäkerhet och analys av potentiella risksituationer. Användare måste säkerställa att obehöriga inte får tillgång till journalsystemet. Det är även viktigt att det finns möjlighet att återskapa journalsystemet med hjälp av säkerhetskopia vid eventuell datorkrasch.
Följande punkter kan användas för att öka säkerheten i TerapiJournal:
Följande punkter kan användas för att öka säkerheten i själva datorn: